Longonsteking
Wat is een longontsteking?
Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in uw longen ontstoken. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Door een longontsteking kunt u benauwd zijn.
Wanneer u inademt, gaat de lucht via uw luchtpijp en de kleine vertakkingen van uw longen naar de longblaasjes. Daar neemt uw lichaam zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën, en de longblaasjes ontstoken. Meestal is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Een combinatie is ook mogelijk. Bij een longontsteking heeft u vaak moeite met ademen. U kunt plotseling erg benauwd worden. Dat kan angstig zijn.
Oorzaken van een longontsteking
De oorzaak van een longontsteking is een bacterie, een virus of een combinatie daarvan.
In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kunnen de boosdoener zijn. De precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen. De bacterie komt uw lichaam binnen als u inademt. Als uw afweer minder goed werkt, kan deze zorgen voor een ontsteking van uw longblaasjes en het weefsel eromheen. Dat noemen we een longontsteking.
Symptomen van een longontsteking
Heeft u een benauwd gevoel, koorts en spierpijn? Hoest u en bent u vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking.
Wordt u na een verkoudheid niet beter, maar juist zieker? Dan heeft u mogelijk een longontsteking. U heeft klachten als:
- pijn bij ademhalen
- benauwd zijn
- ophoesten van geel of groen slijm, soms met wat bloed
- vermoeidheid
- een hogere of juist een lagere lichaamstemperatuur
- spierpijn en pijn bij de longen
- rillen en klappertanden
- minder eetlust
- in ernstige gevallen, verwardheid
Risico groepen
Bepaalde groepen mensen hebben meer kans op het krijgen van een longontsteking. Het gaat onder andere om:
- jonge kinderen;
- kinderen en volwassenen met astma;
- mensen met COPD;
- mensen met DIABETES MELLITUS;
- ouderen;
- rokers;
- mensen die regelmatig alcohol drinken;
- mensen die langdurig op bed liggen;
- mensen met minder weerstand door ziekte of medicijngebruik;
- mensen met hartfalen.
Advies begeleiding van MZ-erleiding van MZ-er
Lichamelijk
Vaak schrijft de arts u bij een longontsteking antibiotica voor. Dat mag een MZ-er niet doen. Bij een ernstige longontsteking wordt de cliënt soms opgenomen in het ziekenhuis. Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch zal de arts bij een longontsteking de cliënt bijna altijd een kuur voorschijven. Het is voor een arts namelijk moeilijk om te achterhalen of een bacterie, een virus of een combinatie ervan de longontsteking veroorzaakt. (lees de bijsluiter) Daarom is het heel belangrijk als ze antibiotica hebben gehad als MZ-er ze heel goed in de gaten houden dat de cliënt elke dag netjes de antibiotica in neemt op te gepaste tijden en niet teveel. Als het niet mogelijk is dan kun je de cliënt helpen om het in te nemen. Het is belangrijk dat je een beetje eten of water/melk geeft als ze de antibiotica moeten in nemen, vaak staat dat ook op de bijsluiter. Bij koorts en pijn kun je gerust een pijnstiller geven zoals paracetamol, om de pijn en koorts te verminderen. Als de Cliënt ernstige longontsteking heeft of veel pijn en heel erg benauwd is dan kan je contact opnemen met een arts van de cliënt. Zo nodig zou het kunnen dat de cliënt word opgenomen in het ziekenhuis.
Sociaal
Elke cliënt is ziek op zijn eigen manier, de een ligt ziek op bed en kan echt niks doen omdat hij of zij zich echt niet lekker voelen en juist de ander wil nog alles zelf doen en pakt geen rust. Er is een kans dat de mensen niet meer in contact met anderen mensen willen komen. Omdat ze bijvoorbeeld niet lekker in hun vel zitten en ze zelf tegen werk en misschien samen. Als MZ-er kun je met de familie praten en begeleiden hoe ze extra aandacht kunnen geven en een passende en juiste actieviteit voor de cliënt bedenken. Praat met de cliënt en stel hem op zijn gemak in deze tijd, praat over de voortgang en veel intresse tonen hoe het met de clënt gaat.
Psychisch
Maak het bespreekbaar voor de cliënt. De cliënt weet misschien niet goed hoe hij/zij met de omstandigheiden het beste mee om kan gaan. Door pijn en het zicht van de wond kun je psychisch anders worden omdat ze soms niet goed weten hoe ze hier mee om kunnen gaarn. Als MZ-er maak je het bespreekbaar. Luister goed naar de cliënt, een luisterend oor en kom er achter waar de cliënt mee zit dan kun je hem daar in begeleiden.




Maak jouw eigen website met JouwWeb