Obstipatie

Wat is obstipatie?

Obstipatie of ook wel verstopping betekend simpel gezegd dat je niet goed naar het toilet kunt gaan. Bij obstipatie is het namelijk zo dat de ontlasting hard en droog is en hierdoor zit het “vast”  in de darmen.

Bij veel mensen gaan de problemen vanzelf weer over binnen 2 weken, maar bij sommige mensen blijven de klachten steeds terug komen. Er kan dan sprake zijn van ‘chronische obstipatie’ wat ook wel ‘constipatie’ wordt genoemd.

 

Wat zijn de oorzaken van obstipatie?

Door te weinig te drinken word de ontlasting droog, dat kan voor obstipatie zorgen.

Het is ook belangrijk om voldoende vitaminen en vezels te eten en te drinken. Vezels en vitaminen zorgen er immers voor dat je darmen optimaal blijven werken, maar let op. Een te veel aan vitaminen en vezels kan er voor zorgen dat de cliënt last van diaree krijgt.

 

Stress is een van de belangrijkste reden voor een slechte stoelgang, stress werkt eigenlijk op heel je lichaam en is nergens goed voor. Daarom is het belangrijk om stressvolle factoren te verminderen voor de cliënt.

 

Wat zijn de gevolgen van obstipatie?

Een aantal gevolgen van obstipatie zijn:

  • Geen honger (iets met veel vezels geven, mensen moeten toch iets eten).
  • Schaamte om over de klachten te praten, maak de cliënt duidelijk dat het volkomen normaal is.
  • Moeite met dagelijkse activiteiten.
  • Misselijk.
  • Een vol gevoel.
  • Buik zwelt op.

 

Hoe begeleid je dit als mz’er?

Lichamelijk

Je kunt jou cliënt Movicolon geven voor een betere stoelgang, het zelfde geld voor groene thee of roosvicee-laxo.

Natuurlijk is het ook slim om je cliënt een beetje te laten bewegen, zo heeft de cliënt meer kans om eerder van zijn obstipatie af te komen (bij chronische obstipatie werkt dit niet).

En uiteraard de cliënt voldoende vezels en vitaminen in laten nemen, dit vordert de stoelgang.

 

Geestelijk

Als je een cliënt goed kent is het ook slim om met de cliënt te praten over wat hem of haar dwars zit, als jij er voor kan zorgen dat de cliënt minder stress ervaart kan het zijn dat de obstipatie minder word.

 

Psychisch

Praat met de cliënt en maak hem of haar duidelijk dat zij zich niet hoef te schamen.

Een deel van de cliënten met obstipatie schamen zich voor het feit dat ze niet naar de toilet kunnen, daarom is het verstandig om er een beetje nonchalant over te komen en te laten merken dat het niks vreemds is (als de cliënt geen chronische obstipatie heeft).